Tarjouksilla on väliä

Avaimet käteen. Muuttovalmis. Ainakin toistaiseksi ei todellakaan ole sitä mitä mainostetaan. Suurimmilta ja tunnetuimmiltakin toimittajilta seuraavat vaiheet tuntuvat puuttuvan valmispaketeista lähes poikkeuksetta:

  • maatyöt
  • salaojat, sadevesikaivot ja -putket
  • perustukset
  • radonputkisto
  • sisä- ja ulkotäytöt, routaeristykset ja perusmuurilevy/patolevyt
  • maadoituskaapelin asennus
  • rakennusaikainen siivous
  • pääsuunnittelija ja/tai vastaava työnjohtaja

Useamman tarjouksen läpikäyneenä erojen vertailu on melkoisesti aikaa vievää tavaamista. Talopeli on joka tapauksessa hyvä työkalu jos omasta talosta haaveilee. Sillä saa aika hyvän kustannusarvion sekä pohjan tarjouksien vertailuun ja mikäli tarjous poikkeaa merkittävästi tuosta, voi jo alkaa selvittelemään mistä tuo ero johtuu. Esimerkiksi materiaalien laatu, sähkötarvikkeiden määrä sekä lämmönlähde vaikuttavat helposti tuhansia euroja.

Lisäksi omien toivomusten myötä touhutonneja saa kyllä heitellä tiskiin aika rivakkaa tahtia. Siellä ei todellakaan tarjoilla oletuksena linjakaivoja ja liukuovia seiniin. Varastollinen autokatos tai -talli maksaa myös yllättävän paljon. Kyllähän niitä tuolla myydään vaikka kuinka monella sivustolla alle kymppitonnilla, mutta pitäisi olla vielä perustuksetkin sekä kaikki muu.

Joka tapauksessa kaiken Excelöinnin lopputulemana valikoitui kolme toimittajaa, joilta pyydettiin lopulliset tarjoukset samansisältöisinä. Tämän jälkeen pudotettiin vielä yksi pois ja lähdettiin katsomaan kahden jäljelle jääneen ehdokkaan kanssa parasta kokonaisuutta omaan tarpeeseen sekä budjettiin.

Varasimme molempien kanssa palaverit selvittääksemme, mistä hintaero johtui. Toinen tarjosi oikeasti valmistaloa ja toisen kanssa päästiin aika lähelle. Vain maatyöt tulisi hoitaa ensin, saatujen ohjeiden mukaan.

Tällä hetkellä tilanne on melko selkeä, mikäli muutamasta pienestä sopimusteknisestä asiasta päästään sovintoon. Kirjoitellaan myöhemmin vielä lisää. Näyttäisi siis pian siltä että pääsemme kilpailuttamaan vielä pankit loppuun ja käynnistämään varsinaisen suunnittelun rakennuslupaa varten. Ai niin, kolmannen lapsen laskettuun aikaan kaksi viikkoa. Siinä yksi erittäin hyvä syy miksi mahdollisimman valmis talo on meidän valintamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.